Mijn dossier

Voor meer informatie kunt u mailen naar hulp@vooruitbewind.nl

Tips van Vooruit voor meer overzicht in uw financiën

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 40 procent van de Nederlanders het lastig vindt overzicht te houden over hun financiën. Eén van de oorzaken hiervan is de digitalisering. Vooruit Persoonlijke Bewindvoering geeft een paar tips voor iedereen die meer inzicht wil in zijn geldzaken.

Automatische incasso’s, speciale online abonnee-omgevingen en een overvolle mailbox: digitalisering maakt overzicht houden over je rekeningen niet altijd eenvoudiger Volgens het Nibud hebben vooral ouderen moeite met de digitalisering. Ook jongeren (18 tot 35 jaar) vinden het lastig om overzicht te houden in hun financiën.

1. Maak een keuze: online of offline

Het Nibud beveelt aan een keuze te maken: een administratie volledig op papier of volledig online. Dat maakt het makkelijker om rekeningen, afschriften of contracten terug te vinden. Stapt u over van alles op papier (offline) naar alles digitaal (online), scan dan alle belangrijke documenten.

Wanneer de administratie wordt opgeslagen op de computer, dan moet men er voor zorgen dat er een goede virusscanner op de computer staat en dat er regelmatig back-ups worden gemaakt. Dit om te voorkomen dat de computer kapot gaat en de hele administratie verloren gaat. Tegenwoordig kan men de administratie ook opslaan in de cloud. Via internet kunt u dan altijd bij de administratie, ook op een andere pc. Het nadeel is dat Nibud twijfelt over de privacy-garantie van aanbieders als Google, Dropbox en Microsoft.

2. Orden uw geldzaken

Het voordeel van papier is dat alles op dezelfde manier in een map kan worden geordend. Online gaat dit lastiger, o.a. door de overvloed aan mails, de speciale ‘mijn-omgevingen’ (bijvoorbeeld mijn.ns.nl, mijn.belastingdienst.nl etc.) en andere losse documenten. Wanneer u kiest voor een online administratie, zorg dan dat alles op dezelfde manier wordt opgeslagen.

U kunt bijvoorbeeld alles in de mail opslaan of een aparte map maken op uw computer. Welke optie u ook kiest, wees consequent. Download alle bestanden uit mijn-omgevingen. Sleep deze naar de goede map of mail deze naar uzelf. Zorg er in elk geval voor dat alles goed terug te vinden is, zodat er geen administratie kwijt raakt.

3. Betaal rekeningen zo snel mogelijk

Wanneer een rekening te laat wordt betaald, kunt u hierover een boete, herinneringskosten etc. moeten betalen. Laat rekeningen indien mogelijk dus niet te lang liggen. Wanneer u de bankzaken online regelt, kunnen betalingen worden klaargezet op een vaste betaaldag. Zo wordt de rekening automatisch op tijd betaald. Let hierbij wel op, wanneer een te betalen bedrag maandelijks wijzigt, moet u dit in uw online bankomgeving ook wijzigen.

4. Stel meldingen in voor mijn-omgevingen

Talloze instanties hebben zogenaamde mijn-omgevingen. U moet dan inloggen in de mijn-omgeving op de website om rekeningen te zien en te betalen. Ons advies is: stel meldingen in zodat u een mail ontvangt wanneer er een bericht is in een mijn-omgeving. Wanneer u zo’n melding krijgt, bekijk de mijn-omgeving dan meteen. Download rekeningen en afschriften en bewaar ze bij de rest van uw administratie.

5. Wekelijks bijwerken en betalen

Het Nibud adviseert om wekelijks alle berichten door te nemen en rekeningen te betalen. Plan een vast moment in de week, zet het in je agenda en maak er een gewoonte van.

6. Maak een gezamenlijk mailadres

Wanneer u samen met uw partner verantwoordelijk bent voor de administratie, is het verstandig dat u beide op de hoogte bent van de inkomsten en uitgaven. Zo kunt u bijvoorbeeld een e-mailadres aanmaken voor de administratie: administratiejansen@mail.nl

7. Bespreek het

Een gezamenlijke ordening is niet genoeg. Plan maandelijks een moment om de financiële administratie samen met uw partner te bespreken.

Daarnaast is niet iedere maand hetzelfde wat betreft inkomsten en uitgaven. In de maand mei houdt u misschien over wanneer het vakantiegeld gestort wordt, terwijl december weer een duurdere maand kan zijn. Door een jaarplanning te maken, bijvoorbeeld op de computer in Excel, kunt u verrassingen voorkomen. ​

Download onze eenvoudige jaarplanning

8. Hulp van een coach

Komt u er nog steeds niet uit? Dan kan Vooruit Persoonlijke Bewindvoering wellicht iets voor u betekenen!
Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Bron: www.nu.nl

Ik wil meer weten
Vooruit Persoonlijke Bewindvoering werkt samen met Adadie's Administratieve diensten. Website door Bulb online
Contact met ons