Jong gepind is oud gedaan
Waarom het voor kinderen belangrijk is dat zij leren omgaan met geld.
Slechts 16 procent van de ouders kijkt samen met hun kind naar bij- en afschrijvingen op zijn of haar rekening(en). Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Uit onderzoek blijkt dat kinderen die van hun ouders leren hoe ze goed met geld om kunnen gaan, als volwassene minder kans op financiële problemen hebben.
Slechts 9 procent van de kinderen ouder dan 10 jaar houdt uit zichzelf de afschrijvingen op zijn of haar bankrekening(en) in de gaten. Het Nibud vindt het belangrijk dat kinderen leren te kijken naar bij- en afschrijvingen op de rekening(en) en dat dit hoort bij het hebben van een bankrekening. ‘Het helpt de kinderen bij het leren overzicht te houden over hun inkomsten en uitgaven. Dit is belangrijk voor het in balans houden van je financiën’ zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Het krijgen van zakgeld zorgt er voor dat je kind op een spelende manier bewust wordt van de waarde van geld.
Een bankrekening openen is niet genoeg om je kind om te leren gaan met geld. Door het geven van zakgeld aan je kind, kan hij of zij op een spelende manier bewust worden van de waarde van geld. Bijna 1 op de 10 ouders zegt geen geld te hebben om zakgeld te geven. Een andere reden waarom kinderen geen zakgeld krijgen, is dat het kind volgens de ouders geen eigen geld nodig heeft.
Als onderdeel van de financiële opvoeding is het belangrijk dat kinderen leren wat de waarde is van geld en dat het verstandig is om geld opzij te zetten. Geld opzij zetten is belangrijk om grote of onverwachte uitgaven te kunnen betalen, zoals de reparatie van een mobiele telefoon. Kinderen hebben vaker een mobiele telefoon dan enkele jaren geleden. 85 procent van de ouders betaald het abonnement voor hun kind.
Door kinderen zelf de mobiele telefoon, reparatie hiervan en abonnementskosten te laten betalen, maakt u uw kind bewust van de kosten hiervan en waarom sparen zo belangrijk is.
De mobiele telefoon is voor ouders een mooi gespreksonderwerp om kinderen te leren dat het verstandig is om geld achter de hand te hebben. Niet alleen voor het repareren of vervangen van onmisbare gebruiksvoorwerpen zoals de mobiele telefoon, maar ook om kinderen bewust te maken van de kosten hiervan. Denk hierbij aan de abonnementskosten die van de rekening afgeschreven worden en de hoge kosten die buiten het mobiele abonnement worden gemaakt. Op de rekening zal dan voldoende geld moeten staan om dit alles te kunnen betalen.
Bron: https://www.nibud.nl/beroepsmatig/nibud-kinderen-nonchalanter-pinnen-en-pincode/