Mijn dossier

Voor meer informatie kunt u mailen naar hulp@vooruitbewind.nl

De ZZP’er: Zelfstandig Zonder Perspectief?

Zzp’er is een bijzonder snel groeiende ‘beroepsgroep’.

Het lijkt alsof de overheid deze snelle groei wil temperen maar wil (of kan) onze huidige maatschappij wel zonder de zzp’er? We kunnen ook proberen de zzp’er voldoende begeleiding te geven en de kennis van het ondernemerschap bij brengen om zo problemen te voorkomen.

Het aantal Zzp’ers in ons land groeit dus snel, helaas groeit ook het aantal zelfstandigen met schuldproblemen net zo hard. Het is namelijk opvallend dat de zzp’er die in de financiële problemen zit zich vaak dieper in de schulden werkt. Hoe komt dit? Is elke ‘zelfstandige zonder personeel’ ook een echte ondernemer? Zijn zzp’ers wel volledig op de hoogte van de risico’s van het ondernemerschap?

Bij kleine zelfstandigen lopen zakelijk en privé vaak door elkaar waardoor het financiële overzicht verdwijnt. Men reserveert bijvoorbeeld niet voor de te betalen belastingen, waardoor een eerste schuld, de belastingschuld, al snel ontstaat.

Ondernemers met financiële problemen zoeken vaak veel te laat hulp.

Naar schatting zit 25% van de zzp’ers in de schulden en dit aantal groeit. Uit cijfers van het NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) blijkt dat de gemiddelde schuld van een zzp’er met financiële problemen €135.000,- is. Mensen met schulden kunnen aankloppen bij hun gemeente maar vaak krijgen ondernemers en zzp’ers daar niet de hulp die ze echt nodig hebben. Volgens Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken moet iedereen die bij de gemeente aanklopt met financiële problemen, individueel bejegend worden en mogen daarbij geen groepen worden uitgesloten. Toch gebeurt dit vaak met ondernemers met schulden, zij moeten eerst hun onderneming beëindigen om toegang te krijgen tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Het beëindigen van de onderneming betekent echter dat er geen inkomen meer is. Daarnaast is het stoppen met de ‘eigen zaak’ een emotioneel verdomd lastige keuze die niet zomaar wordt gemaakt.

Ondernemers met financiële problemen zoeken vaak veel te laat hulp. Als ze dan (eindelijk) hulp zoeken worden ze bij de gemeente ook nog van het kastje naar de muur gestuurd. Of nog erger, zonder oplossing naar huis gezonden!

Na een inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je zonder enige kennis en begeleiding van start als zelfstandige. Om ervoor te zorgen dat je niet één van die zzp’ers met financiële problemen wordt, helpen wij je graag op weg.

Wat doen wij bij Vooruit Persoonlijke Bewindvoering voor deze groeiende groep ondernemers?

  1. Met een Opstartpakket gaat u gezond van start met uw eigen onderneming. Er wordt een budgetplan gemaakt, uw administratie wordt volledig ingericht en u krijgt begeleiding bij de opstart van uw onderneming en uw administratie. Dit in samenwerking met ‘Adadie’s Administratieve diensten’ en alles tegen voor een vooraf overeengekomen prijs.
  2. Wij verzorgen uw administratie en helpen u overzicht te krijgen en te behouden. Wij werken in de cloud, wat een optimale samenwerking tussen u en ons bevordert. In samenwerking met ‘Adadie’s Administratieve diensten’ verzorgen wij uw aangiftes omzetbelasting en inkomstenbelasting en maken uw jaarcijfers in orde. Indien gewenst maken we ook een prognoseberekening voor de te betalen belastingen.
  3. Wij geven fiscaal advies en kijken naar de mogelijke (belasting-)voordelen van het ondernemerschap in uw specifieke situatie.
  4. Indien er schulden of financiële problemen zijn, verzorgen wij het ‘schuldhulpverleningstraject voor ondernemers’. Wij zijn gecertificeerd schuldhulpverlener voor ondernemers. Door middel van een QuickScan wordt bepaald of uw bedrijf levensvatbaar is. We bekijken vervolgens de mogelijkheden en de knelpunten. We gaan werken vanuit een speciaal voor u opgesteld ‘plan van aanpak’, toegespitst op uw onderneming en rekening houdend met uw wensen. Bij ons weet u vooraf hoeveel het u per maand gaat kosten. We nemen het financiële beheer volledig van u over, zodat u uw aandacht alleen maar hoeft te richten op waar u goed in bent en waar het allemaal om begonnen is, namelijk uw onderneming! De ruimte die ontstaat in uw hoofd geeft nieuwe mogelijkheden en inzichten.

 

Samenwerken aan een financieel gezonde toekomst, ook voor zzp’ers!

Meer informatie?
Vooruit Persoonlijke Bewindvoering werkt samen met Adadie's Administratieve diensten. Website door Bulb online
Contact met ons